BLOG

Άρθρα και νέα γύρω από την γυναικολογία

Υπερηχογράφημα β’ επιπέδου

Οι εξετάσεις υπερήχων μας παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση και την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας. Με λίγα λόγια μια πολύ καθαρή άποψη του μωρού σας. 

Το υπερηχογράφημα επιπέδου 2 είναι μια ολοκληρωμένη, λεπτομερής αξιολόγηση της ανατομίας και της ανάπτυξης του εμβρύου. Είναι μια πολύ πιο εις βάθος αξιολόγηση του εμβρύου από ένα τυπικό ή ένα υπερηχογράφημα επιπέδου 1. Η υπερηχογραφική εξέταση γίνεται συνήθως στην ηλικία κύησης περίπου 20 εβδομάδων. Μια υπερηχογραφική αξιολόγηση που πραγματοποιείται πριν από αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι περιορισμένη επειδή οι δομές μπορεί να είναι ακόμα πολύ μικρές για να αξιολογηθούν με ακρίβεια. Η υπερηχογραφική εξέταση επιπέδου 2 απαιτεί κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς και υπερηχογράφους καθώς και υπερηχογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος επιπέδου 2, το μωρό θα μετρηθεί από το στέμμα μέχρι το άκρο, γύρω από τη μέση, γύρω από το κεφάλι — και αυτό είναι μόνο για αρχή. Θα παρατηρηθούν οι τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς, καθώς και τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη, το στομάχι, ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη και τα γεννητικά όργανα. Η έρευνα των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του ομφάλιου λώρου, διασφαλίζει ότι αναπτύσσονται κανονικά (ή εντοπίζει τυχόν πιθανά προβλήματα το συντομότερο δυνατό). Ο υπερηχογράφος θα εξετάσει επίσης τα επίπεδα του αμνιακού υγρού σας, τη θέση του πλακούντα και τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου.

Οι συνήθεις λόγοι για υπερηχογράφημα επιπέδου 2 περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό γενετικών ανωμαλιών, μητρικά ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες (κακώς ελεγχόμενος διαβήτης, για παράδειγμα), έκθεση σε φάρμακα που σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες, προχωρημένη ηλικία της μητέρας 35 ετών και άνω, μη φυσιολογικά αποτελέσματα προσυμπτωματικού ελέγχου και γενετικές ανωμαλίες που υπάρχουν υποψίες από υπερηχογράφημα επιπέδου 1.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που έχουν ένα μωρό με εκ γενετής ελάττωμα θεωρούνται χαμηλού κινδύνου στην αρχή της εγκυμοσύνης. Εάν ένα μωρό έχει όντως ένα γενετικό ελάττωμα, συνήθως δεν υπάρχει τίποτα που έκανε η μητέρα για να το προκαλέσει. Επίσης, συνήθως δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει κανείς για να αποτρέψει τη γενετική ανωμαλία. Ωστόσο, η ανίχνευση ορισμένων γενετικών ανωμαλιών (δηλαδή, καρδιακών ελαττωμάτων) τη στιγμή του Επιπέδου 2 μπορεί να βοηθήσει με την προγεννητική θεραπεία ή την άμεση θεραπεία κατά τον τοκετό για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών ή δυσμενούς έκβασης.

Το ποσοστό ανίχνευσης γενετικών ανωμαλιών με υπερηχογράφημα Επιπέδου 2 είναι περίπου 70 - 80%, ενώ το ποσοστό ανίχνευσης μπορεί να είναι έως και 15 - 20% με ένα τυπικό υπερηχογράφημα επιπέδου 1. Αν και δεν υπάρχει υπερηχογράφημα που να μπορεί να ανιχνεύσει το 100% των σοβαρών γενετικών ανωμαλιών, οι περισσότερες γενετικές ανωμαλίες που δεν ανιχνεύονται με υπερηχογράφημα Επιπέδου 2 είναι συνήθως κλινικά λιγότερο σημαντικές (όπως μια μικρή τρύπα στην καρδιά που συνήθως κλείνει μόνη της μετά τη γέννηση).

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης