Αντιμετώπιση διαβήτη κύησης

Στόχος μας είναι η φυσιολογική κύηση μέσα από μια σωστή διατροφή για την μητέρα.

Αντιμετώπιση διαβήτη κύησης

Στόχος μας είναι η φυσιολογική κύηση μέσα από μια σωστή διατροφή για την μητέρα.

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

- Ποιές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη της κύησης;

Ο διαβήτης της κύησης είναι συχνός και συμβαίνει σε 4-8 % των κυήσεων. Κάθε έγκυος μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης αλλά μερικές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο.

- Πως μπορείτε να μάθετε αν έχετε διαβήτη της κύησης;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Προληπτικά, όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρο τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη.

- Είναι επικίνδυνος ο διαβήτης της κύησης;

Το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες με διαβήτη κυήσεως μπορεί να επηρεάσει και τη μητέρα αλλά και το μωρό.

- Πως αντιμετωπίζεται ο διαβήτης της κύησης;

Πρέπει να ακολουθήσετε μια διατροφή με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων. Μπορείτε να δείτε ένα ενδοκρινολόγο για να σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες
Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) της κύησης, είναι η ποικίλου βαθμού διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων που εμφανίζεται ή διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά στη διάρκεια της κύησης. Αφορά το 90% των περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη στην κύηση, ενώ ο προϋπάρχων ΣΔ τύπου 2 αφορά το 8% των περιπτώσεων.

Συνολικά, ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης αφορά το 3-10% των κυήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πάθησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς τα νεογνά των μητέρων με προϋπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτης έχουν διπλάσιο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στον τοκετό, τριπλάσιο κίνδυνο καισαρικής τομής και τετραπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Οι οδηγίες από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες συστήνουν τον πληθυσμιακό έλεγχο των εγκύων να γίνεται μετά την 24η εβδομάδα της κύησης, με την πραγματοποίηση της καμπύλης σακχάρου (προσδιορισμός σακχάρου από το περιφερικό αίμα της εγκύου νηστικής, και 1 και 2 ώρες μετά τη λήψη 75 γραμμαρίων διαλύματος γλυκόζης).

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης