Κύηση Υψηλού Κινδύνου

Όλες οι μέλλουσες μανούλες ανησυχούν για την υγεία του μωρού τους

Κύηση Υψηλού Κινδύνου

Όλες οι μέλλουσες μανούλες ανησυχούν για την υγεία του μωρού τους

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

- Τι είναι η κύηση υψηλού κινδύνου;

Μια εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου, όταν η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στη μητέρα ή το έμβρυο είναι αυξημένη.

- Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για μια κύηση υψηλού κινδύνου;

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κύηση υψηλού κινδύνου είναι αποτέλεσμα προβλημάτων υγείας που υπάρχουν πριν από την εγκυμοσύνη

- Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για την εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου;

Συζητήστε με το γυναικολόγο σας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης τυχόν ιατρικών παθήσεων που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς η υγεία σας μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

- Πως επηρεάζει μια κύηση υψηλού κινδύνου τον τοκετό;

Ο τοκετός σε μια κύηση υψηλού κινδύνου θα πρέπει να γίνει σε οργανωμένο μαιευτήριο, που διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας για τη μητέρα και το νεογνό.

- Θα είναι υγιές το μωρό σε μια κύηση υψηλού κινδύνου;

Εάν έχετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σας θα είναι πιθανώς εάν θα προκληθεί βλάβη στο μωρό σας.
Μια εγκυμοσύνη ονομάζεται υψηλού κινδύνου όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων επιπλοκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας, του εμβρύου ή και των δύο. Οι υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες απαιτούν ειδική διαχείριση για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της καλύτερης έκβασης για τη μητέρα και το μωρό.

Το ποσοστό εμφάνισης κυήσεων υψηλού κινδύνου είναι 20-30%. Τα αίτια εμφάνισης σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό, την κατάσταση υγείας της εγκυμονούσας και την ηλικία σύλληψης. Μία κύηση υψηλού κινδύνου δεν είναι απαραίτητο ότι ξεκινάει έτσι από την αρχή αλλά μπορεί να μετατραπεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης π.χ. λόγω εμφάνισης διαβήτη κύησης ή προεκλαμψίας.

Αντιμετώπιση κυήσεων υψηλού κινδύνου

Μέσα από τον προγεννητικό έλεγχο, τις εξειδικευμένες εξετάσεις και τη συμβουλευτική, και ανάλογα με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί, ο ιατρός καταρτίζει ένα πλάνο αντιμετώπισης της εγκυμοσύνης. Το πλάνο συνήθως περιλαμβάνει εξειδικευμένες εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη εβδομάδα κύησης ή περιοδικά, πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τη μητέρα και συχνότερες ιατρικές επισκέψεις. Συμπληρωματικά, ο ιατρός μπορεί να συστήσει επίσκεψη σε ειδικευμένο με την πάθηση που έχει εντοπιστεί ιατρό, ώστε η μέλλουσα μητέρα να παρακολουθείται συνδυαστικά.

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης