Κολποσκόπηση

Eιδική, ανώδυνη, εξέταση του τραχήλου της μήτρας

Κολποσκόπηση

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

- Πότε πρέπει να κάνω κολποσκόπηση;

Ο ιατρός μπορεί να συστήσει την πραγματοποίηση κολποσκόπησης μετά την κλινική εξέταση και τη διεξαγωγή του τεστ ΠΑΠ

- Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την κολποσκόπηση;

Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή, τα κολπικά φάρμακα και τις κολπικές πλύσεις για δύο ημέρες πριν από την εξέταση, για να μη συγκαλυφθούν τα ανώμαλα κύτταρα.

- Τι πρέπει να προσέξετε μετά την κολποσκόπηση;

Είναι φυσιολογικό να δείτε καφέ ή μαύρα υγρά, είναι τα διαλύματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εξέταση.

- Τι δείχνει η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση θα δείξει με λεπτομέρεια την ύπαρξη, την έκταση, την βαρύτητα και το είδος της βλάβης, όπως και το αν χρειάζεται βιοψία

- Πώς γίνεται η κολποσκόπηση;

Είναι μία ανώδυνη διαδικασία και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις η γυναίκα μπορεί να παραπονεθεί για ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου λόγω του διαλύματος οξικού οξέος με το οποίο γίνεται η επάλειψη του τραχήλου.
Η κολποσκόπηση είναι μία εξέταση που πραγματοποιείται μετά από ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή κλινικά ύποπτο τράχηλο . Περιλαμβάνει το συστηματικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας , καθώς και ολόκληρου του γεννητικού συστήματος και αποτελεί τη μοναδική μέθοδο που επιτρέπει τον έλεγχο του τραχηλικού επιθηλίου.

Γίνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου και αφού επαλειφθεί η περιοχή του τραχήλου και του κόλπου με ειδική χημική ουσία(διάλυμα οξικού οξέος), παρατηρούνται οι περιοχές όπου υπάρχει βλάβη καθορίζοντας την θέση και την έκταση της. Έτσι βεβαιώνεται με ακρίβεια η διάγνωση και ακολουθείται η απαραίτητη θεραπεία. Επίσης με την βοήθεια της κολποσκόπησης μπορεί να γίνει η λήψη βιοψιών από τις ύποπτες περιοχές.

Η κολποσκόπηση γίνεται όπως μία απλή γυναικολογική εξέταση με τη χρήση μεγεθυντικού φακού που παρέχει το κολποσκόπιο, το οποίο δεν αγγίζει την γυναίκα. Η εξέταση διαρκεί 5-10 λεπτά και είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Τοποθετείται ο κολποδιαστολέας στον κόλπο και αποκαλύπτεται ο τράχηλος της μήτρας. Στη συνέχεια, βαμβάκι εμποτισμένο σε ειδικό υγρό (αραιό διάλυμα οξεικού οξέος εφαρμόζεται επάνω στον τράχηλο και το υγρό αφήνεται να απορροφηθεί για 30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό παθολογικών περιοχών του τραχήλου με τυχόν ανώμαλα κύτταρα του επιθηλίου, οι οποίες χρωματίζονται “λευκάζουσες”.

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης