Υστεροσκόπηση

Μέθοδος ενδοσκοπικής χειρουργικής για το ενδομήτριο

Υστεροσκόπηση

Μέθοδος ενδοσκοπικής χειρουργικής για το ενδομήτριο

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

- Πώς γίνεται η εξέταση;

Η υστεροσκόπηση είναι μία ανώδυνη ειδική εξέταση που διαρκεί λίγα λεπτά

- Υστεροσκόπηση ή απόξεση της μήτρας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υστεροσκόπηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης κλινικών περιπτώσεων όπως βαριές αιμορραγίες

- Σε ποια φάση του κύκλου γίνεται η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι προτιμητέο να πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα μετά το πέρας της έμμηνου ρύσεως, όπου μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα το ενδομήτριο.

- Πόσο κρατάει το αίμα μετά την υστεροσκόπηση;

Ήπια κολπική αιμόρροια είναι συνηθισμένη και θα πρέπει να σταματήσει το πολύ σε 7 ημέρες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σερβιέτες και όχι ταμπόν.

- Πότε θα έχετε περίοδο μετά την υστεροσκόπηση;

Η περίοδος μετά την υστεροσκόπηση συνήθως έρχεται στην αναμενόμενη ημερομηνία, καθώς η επέμβαση δεν επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας.
Η υστεροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης της ενδομητρικής κοιλότητας (εσωτερικό της μήτρας). Πρόκειται για μία σύντομη επέμβαση η οποία μας επιτρέπει να εξετάσουμε το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας (π.χ. πολύποδας ενδομητρίου), την τραχηλική κοιλότητα και τα στόμια των σαλπίγγων στην μήτρα. Η υστεροσκόπηση είναι μία ανώδυνη ειδική εξέταση που διαρκεί λίγα λεπτά.

Η επέμβαση διενεργείται με τη βοήθεια ενός λεπτού τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο) που εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, χωρίς τομές. Με μία πάρα πολύ μικρή κάμερα, διαμέτρου 3-5mm, ο γυναικολόγος προσεγγίζει τη μήτρα από τον κόλπο, δια μέσω του καναλιού του ενδοτραχήλου. Ο ιατρός εισάγει πολύ αργά τη μικρή αυτή κάμερα μέσα στη μητρική κοιλότητα.

Με την εξέταση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του ενδοτραχήλου για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποιος πολύποδας, συμφύσεις, ή κακοήθεια, και της κοιλότητας της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, συμφύσεων, ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασίας και κακοήθειας. Συνηθέστερα επιλέγεται να χορηγηθεί ελαφρά αναλγησία (μέθη) ενώ η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο 2-3 ώρες μετά.

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης