Ορμονικές διαταραχές

Αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών

Ορμονικές διαταραχές

Αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών

Αίτια ορμονικών διαταραχών

- Για γυναίκες <40 ετών

Το άγχος, οι εξαντλητικές δίαιτες, η υπερβολική άσκηση ή απώλεια βάρους είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Βέβαια, άτομα που πάσχουν από ορμονικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευθούν το γυναικολόγο τους και να πραγματοποιήσουν τις ανάλογες διαγνωστικές εξετάσεις.

- Για γυναίκες 40+ ετών

Σε αυτή τη χρονική περίοδο, τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από την επικείμενη εμμηνόπαυση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η γυναίκα θα πρέπει να συμβουλευθεί το γυναικολόγο της προκειμένου να υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις του ενδομητρίου.

- Για γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Στις γυναίκες που εμφανίζεται αίμα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να συμβουλευθούν άμεσα τον ιατρό τους για έγκαιρη διάγνωση και αποφυγή ενδεχόμενων επιπλοκών στο ενδομήτριο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, κάτι τέτοιο οφείλεται σε ατροφία του ενδομητρίου – κατά 50% καλοήθης.
Κάθε μήνα η μήτρα της γυναίκας ετοιμάζεται για να υποδειχθεί μια πιθανή εγκυμοσύνη, γι’ αυτό τα κύτταρα που φυσιολογικά επενδύουν την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν, με σκοπό να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

Στις περισσότερες γυναίκες ο κύκλος έχει μια σχετική σταθερότητα αν και με το πέρασμα των δεκαετιών ή μετά από εγκυμοσύνες μπορεί να παρατηρηθούν διαφοροποιήσεις στη διάρκεια του κύκλου ή τα χαρακτηριστικά της περιόδου. Τις περισσότερες φορές οι αλλαγές αυτές είναι φυσιολογικές, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που υποκρύπτονται καταστάσεις που χρειάζονται θεραπεία.

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης