BLOG

Άρθρα και νέα γύρω από την γυναικολογία

Φυσιολογικός Τοκετός τα στάδια

Ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία. Δείτε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια των τριών σταδίων του τοκετού και τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε άνετα.

Ο τοκετός είναι μια μοναδική εμπειρία. Μερικές φορές τελειώνει σε λίγες ώρες. Σε άλλες περιπτώσεις, ο τοκετός δοκιμάζει τη σωματική και συναισθηματική αντοχή της μητέρας.

Ωστόσο, μπορείτε να προετοιμαστείτε κατανοώντας την τυπική ακολουθία γεγονότων.

 

Στάδιο 1: Πρώιμος τοκετός και ενεργητικός τοκετός
Αυχενική εξάλειψη και διαστολή

Το πρώτο στάδιο του τοκετού συμβαίνει όταν αρχίσετε να αισθάνεστε επίμονες συσπάσεις. Αυτές οι συσπάσεις γίνονται πιο δυνατές, πιο τακτικές και πιο συχνές με την πάροδο του χρόνου. Αναγκάζουν τον τράχηλο να ανοίξει (διαστέλλεται) και να μαλακώσει καθώς και να κοντύνει και να λεπτύνει για να επιτρέψουν στο μωρό σας να κινηθεί στο κανάλι γέννησης.

Το πρώτο στάδιο είναι το μεγαλύτερο από τα τρία στάδια.

 

Στάδιο 2: Η γέννηση του μωρού σας
Είναι ώρα! Θα γεννήσετε το μωρό σας στο δεύτερο στάδιο του τοκετού.

Πόσο διαρκεί: Μπορεί να χρειαστούν από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες ή και περισσότερο για να βγει το μωρό σας στον κόσμο. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τις μητέρες και τις γυναίκες που έχουν κάνει επισκληρίδιο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Σπρώξτε! Ο μαιευτήρας θα σας πει πότε να πιέσετε. Ή μπορεί να σας ζητηθεί να πιέσετε όταν νιώθετε την επιθυμία να το κάνετε.

Όταν έρθει η ώρα να πιέσετε, μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές θέσεις μέχρι να βρείτε αυτή που αισθάνεται καλύτερα. Μπορείτε να πιέζετε ενώ είστε οκλαδόν, κάθεστε, γονατίζετε — ακόμα και στα χέρια και τα γόνατά σας.

Κάποια στιγμή, μπορεί να σας ζητηθεί να πιέσετε πιο απαλά — ή και καθόλου. Η επιβράδυνση δίνει στους ιστούς του κόλπου σας χρόνο να τεντωθούν αντί να σχιστούν. Για να παραμείνετε παρακινημένοι, μπορείτε να ρωτήσετε αν μπορούσατε να νιώσετε το κεφάλι του μωρού ανάμεσα στα πόδια σας ή να το δείτε σε έναν καθρέφτη.

Μετά τον τοκετό του κεφαλιού του μωρού σας, το υπόλοιπο σώμα του μωρού θα ακολουθήσει σύντομα. Ο αεραγωγός του μωρού θα καθαριστεί εάν είναι απαραίτητο. Εάν είχατε έναν τοκετό χωρίς επιπλοκές, ο μαιευτήρας μπορεί να περιμένει μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Η καθυστέρηση της σύσφιξης και της κοπής του ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό αυξάνει τη ροή του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά αίματος από τον λώρο και τον πλακούντα προς το μωρό. Αυτό αυξάνει τα αποθέματα σιδήρου του μωρού και μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας, προάγοντας την υγιή ανάπτυξη.

 

Στάδιο 3: Παράδοση του πλακούντα
Αφού γεννηθεί το μωρό σας, πιθανότατα θα νιώσετε μεγάλη ανακούφιση. Μπορεί να κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας ή στην κοιλιά σας. Αγαπήστε τη στιγμή. 

Πόσο διαρκεί: Ο πλακούντας συνήθως χορηγείται σε 30 λεπτά, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Χαλαρώστε! Μέχρι τώρα, η εστίασή σας πιθανότατα έχει μετατοπιστεί στο μωρό σας. Ίσως να αγνοείτε τι συμβαίνει γύρω σας. Αν θέλετε, δοκιμάστε να θηλάσετε το μωρό σας.

Θα συνεχίσετε να έχετε ήπιες, λιγότερο επώδυνες συσπάσεις. Οι συσπάσεις βοηθούν στη μετακίνηση του πλακούντα στο κανάλι γέννησης. Θα σας ζητηθεί να πιέσετε απαλά άλλη μια φορά για να απελευθερώσετε τον πλακούντα. Μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή πριν ή μετά την παράδοση του πλακούντα για να ενθαρρύνετε τις συσπάσεις της μήτρας και να ελαχιστοποιήσετε την αιμορραγία.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα εξετάσει τον πλακούντα για να βεβαιωθεί ότι είναι άθικτος. Τυχόν εναπομείναντα θραύσματα πρέπει να αφαιρεθούν από τη μήτρα για να αποφευχθεί η αιμορραγία και η μόλυνση.

Ο μαιευτήρας σας θα καθορίσει επίσης εάν χρειάζεστε αποκατάσταση τυχόν ρήξεων της κολπικής σας περιοχής. Εάν δεν έχετε αναισθησία, θα λάβετε μια ένεση τοπικού αναισθητικού στην περιοχή που πρόκειται να ραφτεί.

 

Συγχαρητήρια! Μόλις γίνατε μητέρα!

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης