BLOG

Άρθρα και νέα γύρω από την γυναικολογία

Τα οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη μετά τον τοκετό

H γυμναστική έχει πάρα πολλά οφέλη, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά, βοηθά στο να μην πάρει πολύ βάρος η γυναίκα, να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση και μια καλή ποιότητα στον ύπνο.

Η άσκηση μετά την εγκυμοσύνη είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας. Ακολουθήστε τις συμβουλές για να ξεκινήσετε με ασφάλεια.

 

Τα οφέλη της άσκησης μετά την εγκυμοσύνη

  • Η τακτική άσκηση μετά την εγκυμοσύνη μπορεί:
  • Προωθήστε την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων
  • Βελτιώστε την καρδιαγγειακή σας φυσική κατάσταση
  • Δυναμώστε και τονώστε τους κοιλιακούς μυς
  • Αυξήστε το επίπεδο ενέργειας σας

 

Άσκηση και θηλασμός

Η μέτρια άσκηση δεν θεωρείται ότι επηρεάζει την ποσότητα ή την ποιότητα του μητρικού γάλακτος ή την ανάπτυξη του μωρού σας. Εάν θηλάζετε, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι. Έχετε ένα μπουκάλι νερό στη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας και πίνετε πολλά υγρά όλη την ημέρα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο μητρικό γάλα και να παράγει μια ξινή γεύση που μπορεί να μην αρέσει σε ένα μωρό, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι σπάνιο. Εάν η έντονη άσκηση αποτελεί προτεραιότητα κατά τους πρώτους μήνες του θηλασμού, εξετάστε το ενδεχόμενο να ταΐσετε το μωρό σας πριν από την προπόνησή σας ή να κάνετε άντληση πριν από την προπόνησή σας και να ταΐσετε το μωρό σας με το αντλημένο μητρικό γάλα μετά. Εναλλακτικά, ασκείστε πρώτα και μετά κάντε ντους και μετά από μισή ή μία ώρα, προσφέρετε το στήθος.

 

Στόχοι σωματικής δραστηριότητας

Για τις περισσότερες υγιείς γυναίκες, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα - κατά προτίμηση κατανεμημένη όλη την εβδομάδα - μετά την εγκυμοσύνη.

Λάβετε υπόψη αυτές τις οδηγίες:

  • Αφιερώστε χρόνο για να ζεσταθείτε και να κρυώσετε.
  • Ξεκινήστε αργά και αυξήστε το ρυθμό σας σταδιακά.
  • Πίνετε πολλά υγρά.
  • Φορέστε υποστηρικτικό σουτιέν και φορέστε επιθέματα θηλασμού εάν θηλάζετε σε περίπτωση που διαρρεύσει το στήθος σας.
  • Σταματήστε την άσκηση εάν αισθάνεστε πόνο.

 

Ξεπερνώντας τα εμπόδια

Όταν φροντίζετε ένα νεογέννητο, το να βρείτε χρόνο για άσκηση μπορεί να είναι δύσκολο. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να σας κάνουν συναισθηματικούς και μερικές μέρες μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για μια πλήρη προπόνηση. Αλλά μην τα παρατάς. Ζητήστε την υποστήριξη του συντρόφου, της οικογένειας και των φίλων σας. Προγραμματίστε χρόνο για σωματική δραστηριότητα. Ασκηθείτε με έναν φίλο για να έχετε κίνητρο. Συμπεριλάβετε το μωρό σας είτε σε καρότσι ενώ περπατάτε είτε ξαπλωμένο δίπλα σας στο πάτωμα ενώ κάνετε ασκήσεις για τους κοιλιακούς. Η άσκηση μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να μην είναι εύκολη – αλλά μπορεί να κάνει θαύματα για την ευεξία σας και να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να φροντίσετε το νεογέννητό σας.

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης