BLOG

Άρθρα και νέα γύρω από την γυναικολογία

Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης

Οι υπέρηχοι αποτελούν τακτικό μέρος της προγεννητικής ιατρικής φροντίδας για τις περισσότερες έγκυες γυναίκες. Αν και αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν ωραία αναμνηστικά, οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται πολύ λίγες σαρώσεις και οι ιατρικές οδηγίες αναφέρουν ρητά ότι οι υπέρηχοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει έγκυρη ιατρική ένδειξη.

Το υπερηχογράφημα Doppler είναι μια μη επεμβατική εξέταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της ροής του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας με ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας (υπερήχους) από τα κυκλοφορούντα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένας κανονικός υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων, αλλά δεν μπορεί να δείξει τη ροή του αίματος.

Ένα υπερηχογράφημα Doppler μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση πολλών καταστάσεων, όπως:

Θρόμβοι αίματος
Βαλβίδες που δεν λειτουργούν στις φλέβες των ποδιών σας, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τη συγκέντρωση αίματος ή άλλων υγρών στα πόδια σας (φλεβική ανεπάρκεια)
Βλάβες της καρδιακής βαλβίδας και συγγενείς καρδιοπάθειες
Μια φραγμένη αρτηρία (αρτηριακή απόφραξη)
Μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας (περιφερική αρτηριακή νόσος)
Διογκωμένες αρτηρίες (ανευρύσματα)
Στένωση μιας αρτηρίας, όπως στον λαιμό σας (στένωση καρωτιδικής αρτηρίας)

 

Ένα υπερηχογράφημα Doppler μπορεί να εκτιμήσει πόσο γρήγορα ρέει το αίμα μετρώντας τον ρυθμό αλλαγής στο ύψος του (συχνότητα). Κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου Doppler, ένας τεχνικός εκπαιδευμένος στην απεικόνιση υπερήχων (ηχογράφος) πιέζει μια μικρή συσκευή χειρός (μορφοτροπέα), περίπου στο μέγεθος μιας πλάκας σαπουνιού, στο δέρμα σας στην περιοχή του σώματός σας που εξετάζεται, μετακινούμενος από μια περιοχή σε άλλον όπως χρειάζεται.

Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει εναλλακτικά σε πιο επεμβατικές διαδικασίες, όπως η αγγειογραφία, η οποία περιλαμβάνει την έγχυση χρωστικής στα αιμοφόρα αγγεία, έτσι ώστε να εμφανίζονται καθαρά στις εικόνες ακτίνων Χ.

Μια εξέταση υπερήχων Doppler μπορεί επίσης να βοηθήσει τον γιατρό σας να ελέγξει για τραυματισμούς στις αρτηρίες σας ή να παρακολουθήσει ορισμένες θεραπείες στις φλέβες και τις αρτηρίες σας.

Σταύρος Π. Διαβάτης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Μητροπόλεως 80, Θεσσαλονίκη

2316 007997

6945 973203

stavrosdiavatis@yahoo.com

Image


Χρειάζεστε ραντεβού;

Καλέστε μας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο
(κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

Οποιαδήποτε ώρα και ημέρα της εβδομάδος, παραστεί ανάγκη, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης